Ägare

Familjen Johansson äger Engsholms Slott sedan 1986 och det är idag Karin, Maria och Kerstin som verkar. Men det var Karins man & systrarnas far – Åke – som är grunden bakom familjekoncernen.

Åke Johansson

23 maj 1913 -26 november 2003

Åke var en känd profil inom restaurangbranschen. Han föddes i Örebro och växte upp i en krögarfamilj där hans mor drev restaurang och han fick således en bra start för vad som komma skulle. 1930 tog Åke jobb som ”Smörgåsnisse” vid Grand Hotell i Lysekil. Sex år senare flyttade han till Stockholm där han fick jobb hos Julius Pettersson på Tattersall. Efter endast ett halvår flyttade han till Frankrike för att fortsätta förkovra sig inom restaurangyrket. En dag kom en mycket speciell gäst till Åkes bord – nämligen direktören för Ritz Hotel i Paris. Åke gjorde intryck och blev erbjuden arbete  på Ritz Hotel – och där stannade Åke i 2 år. Fylld av erfarenhet och inspiration reste Åke så småningom hem till Sverige igen där han fick anställning på Riche för att straxt därefter tillträda som vd för Mosebacke 1947-1953. Åke var även lärare och censor i serveringsteknik på Hasselbackens Restaurangskola under 14 år.

1953 köpte Åke sin första restaurang – Rådhusrestauranten nära Fridhemsplan med vilt som specialitet. Den restaurangen drev han fram till 1972. Parallelt drev han även S:t Eriksmässans restauranger på Storängsbotten. När Mässan sedan flyttade till Älvsjö var det naturligt att fortsätta driva restaurangverksamheten även där. Sedan 1985 har äldsta dottern Maria Stridh axlat vd-rollen för Mässrestauranger på Stockholmsmässan.

Karin Johansson
arbetade som chef på en resebyrå innan hon fick döttrarna Maria och Kerstin. Således var även Karin inom servicebranschen. När Engsholms Slott förvärvades 1986 tyckte hon att det var orerhört roligt och gick in i företaget med stor energi. Många av de möbler som står i Slottet idag är möbler som Karin letat upp på auktioner. Många är också de gäster som mött henne genom åren på Engsholm – ständigt var Karin på språng i Slottet. Det var blommor som skulle vattnas, terrassen skulle sopas eller ljus som skulle tändas, detta varvat med mängder av historikvandringar med gäster genom Slottet. Karins engagemang i Engsholm är enormt. Än idag är Karin engagerad i Slottet.

Maria Stridh
Är utbildad civilekonom och började sin karriär i finansbranschen. Idag är hon vd för flera av familjens stora bolag, bl.a Mässrestauranger AB, och Stadshusrestauranger AB. I Mässrestauranger ingår alla restauranger på Stockholmsmässan i Älvsjö, liksom restaurangerna på nya Malmömässan.
2012 vann Mässresturanger den stora upphandlingen av all mat och dryck i Stockholms Stadshus. Idag är Maria även VD i Stadshusresturanger AB och som driver Stadshuskällaren, Restaurang Ragnars och all bankettverksamhet i Stockholms stadshus inklusive den stora Nobelbanketten.

Kerstin Johansson
Är VD för Engsholms Slott och har precis som sin syster fötts med hotell-och restaurangådror i blodet! Kerstin utbildade sig på hotell- och restaurangskolan i Åre under 3 år. Därefter praktiserade och jobbade Kerstin på flera olika restauranger och hotell tills hon var säker. Ett slott att driva konferensverksamhet i var målet. Drivkraften gav henne mod och energi att endast 24 år gammal sätta tänderna i Engsholms Slott – konferensslottet vid vattnet. Det tog två år att renovera och bygga om Slottet som initialt var en privatbostad. Att förvandla en privatbostad till en fungerande verksamhet var inte helt enkelt men med kraft och klokhet var bygget i hamn. Straxt därefter påbörjades hotellbygget. Det tog sin tid och efter tårar, svett, vaknätter och glada skratt slog äntligen Engsholms slott upp portarna vid årskiftet 1987/-88! Ett konferensslott vid havet var fött!  Efter det har Slottet fortsatt att utvecklas med en vacker Strandateljé, en stor lada och många underhållande renoveringar.