Matjessilltårta

besk silltårtaBotten:

50 g smör
150 g kavring

Fyllning:
4 gelatinblad
200 gram matjessill, ca en burk
1 rödlök
3 dl gräddfil eller crème fraiche
1 burk kesella, 250 g
1 msk spad från matjessillen
2 msk hackad gräslök
2 msk hackad dill

Garnering av majtestårtan:
1 dl hackad gräslök
1 dl hackad dill

Tillagning:
Smält smör i en kastrull. Mixa eller finhacka kavringen till en smulig blandning. Tillsätt det smälta smöret. Fördela kavringsblandningen i botten på en rund 24 cm stor form, gärna med löstagbar kant samt smörpapper i botten.

Fyllning: blötlägg gelatinbladen i lite vatten ca 5 min. Finhacka under tiden sill (spara lite av lagen från förpackningen). Finhacka löken, gräslöken och dillen. Rör ihop sill, lök, dill, gräslök, gräddfil, kesella och smaksätt med sillspad. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och värm dem försiktigt så att de smälter i en kastrull under omrörning. Ta av från värmen och rör ner i matjessmeten. Häll matjessillfyllningen i formen. Ställ matjestårtan att stelna i kylen i minst 3-4 timmar eller helst över natten. Vid servering garnerar du tårtan med hackad gräslök o dill.

Mums!