Danne Wikström köksmästare egna charkuterier och delikatesser

Fyrfaldig guldmedaljör blir ny kökschef på Engsholms Slott

Gotlänningen Dan Wikström från Bröderna Wikströms blir ny kökschef på Engsholms Slott, Mörkö som nysatsar på ännu mer ekologiskt, närproducerat och medveten mat.

-Det är oerhört roligt att tillsammans med Dan, i än högre utsträckning kunna förstärka och höja Engsholms Slotts gastronomiska profil på ett medvetet sätt, säger Kerstin Johansson som ägt och drivit Engsholms Slott sedan starten för 30 år sedan.
Vi har i många år jobbat med mycket närodlat och även haft ”viltgaranti” samt varit både KRAV- och Svanenmärkt. Nu kommer vi ta gastronomin till nästa nivå och tillsammans med Dan bli ännu mer medvetna och jobba för en hållbar matfilosofi.
Våra gäster kommer undan för undan se, känna och smaka vad vi menar med äkta råvaror och mathantverk. Detta känns dessutom extra roligt då vi som företag firar 30 år och vårt vackra slott fyller 100 år!

Dan Wikström var matkreatören bakom charkuteriet Bröderna Wikströms som de senaste åren fått mycket uppmärksamhet för sina högklassiska produkter och sin kompromisslösa inställning till moralisk hållbar mat. Bröderna Wikströms fick bland annat sex medaljer, varav fyra guld, på SM i Mathantverk, blev en av tre riksvinnare i Gastronomiska Matverk och fick förra året Pour le mérite gastronomique av M Sandahl foundation.

-Det känns otroligt roligt att få gå vidare med samma idéer som låg till grund för charkuteriet, säger Dan Wikström, nu blir det mathantverk och kroghantverk på samma gång.

Med sitt läge på Mörkö och närheten till Järna har Engsholms Slott fantastiska förutsättningar att proviantera i trakten. Goda råvaror, närproducerat och egenproducerat skall lägga grunden till ett förstklassigt kök.

-Vi har redan inlett samarbeten med mathantverkare i trakten för att kunna utveckla och producera chark-, mejeri, och frukt- och grönsakprodukter åt oss själva på slottet, men också för framtida försäljning säger Dan. Det finns mycket kunskap och mycket otroligt bra mathantverk här i Sörmland. Vi vill dessutom gärna gå vidare i kedjan och samarbeta direkt med bönderna.

Sedan många år har Engsholms Slott serverat mycket vilt, vilket kanske är det mest ekologiska och medvetna valet av kött. Nu är tanken att även etablera samarbeten med primärproducenter för tamboskap i närområdet för att få fram bästa möjliga kvalitet på råvarorna, samtidigt som djuren får leva naturliga liv och äta den föda som de är anpassade för. På sikt är önskemålet att djuren ska vara avlade på hälsa och inte på avkastning. Produktion som bara strävar efter maximerad vinst ger usel kvalitet och orimliga konsekvenser för djuren, säger Dan.
Både Kerstin och Dan vill helst definiera konceptet som ”Medveten mat” och att gästen även vid ett möte, fest eller konferens gör ett medvetet val.