Medveten mat på Engsholms Slott

Hemlagat, ekologiskt och närproducerat är alltid bäst!

I många år har vi på Engsholms Slott jobbat aktivt med närodlade, ekologiska produkter samt vilt från de Sörmländska skogarn.
Vi är både KRAV- och Svanenmärkta sedan många år.
Tanken med konceptet Medveten Mat är att ta gastronomin till ytterligare en nivå och tillsammans med vår köksmästare Nancy bli ännu mer medvetna och jobba ännu mer aktivt för en hållbar matfilosofi där medvetna val är en självklarhet.

Med medveten mat menar vi:

Ekologiskt – en självklarhet för oss. Genom att aktivt välja ekologiska produkter minskar vi vårt klimatavtryck. Vi hämtar inspiration från KRAV – det är det naturliga steget och här pågår forskningen. Vi är Svanenmärkta och kommer snart att åter bära KRAV-märkningen med stolthet.

Etiskt – Vi arbetar för en moraliskt hållbar livsmedelsproduktion. Det innebär att vi väljer Fair Trade. Vi väljer hållbarhetsmärkta fiskar och skaldjur och vi väljer konsekvent kött från gårdar där vi vet att djuren har det bra. Vi tycker att djur skall vara utomhus och äta det som de av naturen är avsedda för.

Nyttigt – Vi väljer bort E-ämnen och tillsatser så långt det bara är möjligt och för att vara riktigt säkra så tillverkar vi nästan allt vi serverar själva. Lätt och hälsosamt är det vi serverar under arbetsdagen och försöker hålla såväl eftermiddagens kafferep och middagen både lyxiga och nyttiga.
Lyxigt nyttig helt enkelt.

Geografiskt sett har vi ett utmärkt läge som ger oss fantastiska förutsättningar att proviantera i trakten. Goda råvaror, när- och egenproducerat kommer att vara det som lägger grunden till vårt förstklassiga kök. Samarbeten med mathantverkare i trakten är redan inledda för att utveckla och producera våra egna chark, mejeri, samt fukt och grönsaksprodukter åt oss själva på Slottet men också för att på sikt kunna sälja våra egna mathantverk såväl i Slottet som i butiker.
Vi vill också gå vidare i kedjan och samarbeta direkt med bönderna.

Ni kommer att få uppleva, se, känna och smaka på vad vi menar med äkta råvaror och mat- såväl som kroghantverk.

Välkomna till Engsholms Slott och Medveten Mat!