Om oss

 Engsholms Slott är ett familjeföretag i tredje generationen

Med djupa rötter inom restaurangbranschen äger och driver sedan 30 år Engsholms Slott av familjen Johansson med yngsta dottern Kerstin som VD. Här lever vi tradition, kunskap och passion till yrket.

Det var systrarnas farmor Maria som startade kärleken till branschen  i Örebro på slutet av 1800-talet då hon drev resaturang Palatsautomaten. Sonen Åke 1913-2003 började där sin bana inom branschen och sitt första ”riktiga” jobb fick han som smörgåsnisse på Grand Hotell i Lysekil 1930.

1936 flyttade Åke till Stockholm och hamnade hos Juliius Pettersson på Tattersall. Efter endast ett halvår flyttade han till Frankrike för att förkovra sig i restaurangyrket. En dag kom en speciell gäst till Åkes bord, det visade sig vara direktören för Ritz Hotell i Paris. Tydligen så imponerade Åke för Direktören erbjöd honom jobb på Ritz Hotell där han stannade i två år.

Så småning om kom han hem till Sverige igen för en kort sejour på Riche, för att därefter tillträda som vd för Mosebacke 1947-53. Åke var lärare och censor i serveringsteknik på Hasselbackens restaurangskola under 14 år.

1953 köpte Åke sin första restaurang, Rådhusrestauranten nära Fridhemsplan, med vilt som specialitet. Den restaurangen drev han fram 1972. 1962-72 drev Åke även parallellt S:t Eriksmässans restauranger på Storängsbotten. När Mässan sedan flyttade till Älvsjö var det naturligt att fortsätta driva restaurangverksamheten även där. Sedan 1985 har Maria axlat vd-rollen för Mässrestauranger på Stockholmsmässan.

Under 14 år var Åke även ordförande i Stockholms Hotell- och Restaurangförening, där han tog över efter Tore Wretman.

Åke har under årens lopp tilldelats många fina utmärkelser för sina insatser i restaurangbranschen, bland annat

  • Kungliga Patriotiska Sällspaets medalj i guld andra storleken 1984
  • S:t Eriksmedaljen 1985
  • HM Konungens medajl, 8:e storleken 1988
  • Årets Werner 1989
  • Hedersutmärkelse i Främsta Rummet, Restaratörens Hall of Fame 1997

Idag är båda döttrarna Maria och Kerstin inom familjeföretaget som förutom Engsholms Slott även innefattar;

  • Mässrestauranger, vilket är alla restauranger på Stockholmsmässan samt Malmömässan.
  • Stadshusresauranger – alla restauranger inklusive Nobelbanketten på Stockholms Stadshus
  • Teaterbaren
  • Taket på Kulturhuset i Stockholm