Stockholms grön rum

Av Engsholms Slotts trädgårdsmästare Hasse Wester

Hasse Wester började på Engsholms Slott 1998.
Han har genom åren skapat en underbar slottspark med hundratals perenner, träd och blommor. Idag gläds inte bara vårt 100-åriga slott att få bo i denna vackra park, utan även våra gäster som njuter och vandrar runt dagligen. Hasse har även genom åren blivit känd för sitt stora kunnande och för sin fantastiska blogg som heter just Stockholms gröna rum. Till bloggen.

2013 blev han tillfrågad att skriva och även fotografera boken Stockholms gröna rum.

Skicka ett mejl till oss och köp boken signerad för 180:- inkl moms. Mejla här.

För den som vet var man ska leta finns många härliga, gröna gömmen i Sveriges huvudstad. Parker som fungerar som stadens lungor och oaser, där man kan finna lugn och vila.

Mitt i innerstadens stress och spring hittar man pärlor som Centralbadets trädgård och Berzelii park. En bit utanför staden kan man njuta av promenader i Drottningholms pryd­liga barockpark, eller finna oväntad blomsterglädje i Skärholmens perennpark. Bland de 18 parkerna i Stockholms gröna rum hittar man både klassiska utflyktsmål och nya platser att älska.

I Stockholms gröna rum presenterar slottsträdgårdsmästaren Hans Wester några av sina favoriter. Här tecknas med smittsam entusiasm både trädgårdarnas historiska bakgrund och den odlings­filosofi de är byggda utifrån, allt för att fördjupa besökarens upp­levelse. Westers vackra bilder gör boken till något man gärna drömmande bläddrar igenom hemma i läsfåtöljen, samtidigt som kartor och fakta om öppettider, kaféer och tillgänglighet gör boken mycket användbar som praktisk guide.

Den odlingsintresserade får också veta vilka växter som odlas i trädgårdarna och parkerna, så att man själv kan låta sig inspireras till vilka växter man vill plantera i den egna trädgården. Texterna följer ofta trädgårdarna och parkerna under ett helt växtår, så att läsaren vet vad man har att vänta sig av parken under de olika årstiderna, och när man kommer att mötas av den allra mest strålande blomningen. Här finns även bilder tagna under alla årstider, som visar att parkbesök inte bara behöver vara ett vår- eller sommarnöje.